Kao što već vjerojatno svi znate, Hrvatska se sprema na uvođenje fiskalnih blagajni u poslovanje svih subjekata (privatnih ili poslovnih).

Novi Zakon i izmjene u poslovanju odnose se na sve subjekte koje imaju gotovinski, čekovni ili kartični oblik poslovanja.

SVI SUBJEKTI KOJI SU OBVEZNICI POREZA NA DOBIT PODLIJEŽU OVOM ZAKONU BEZ OBZIRA DA LI SU U SUSTAVU PDV-A ILI NE.

Fiskalizacija, pojednostavljeno rečeno, uvodi promptno evidentiranje prometa dobara i usluga. Fiskalne kase će pomoći poreznoj upravi RH da ima uvid u promet te da bi znali koliko je u stvari poslovni subjekt prodao robe ili usluga. Sukladno prodaji, slijedi i naplata pripadajućeg poreza.

Ovo vrijedi za SVE djelatnosti koje rade sa gotovinom. No ipak neće sve djelatnosti od početka 2013. godine morati imati instaliran softver koji će biti spojen sa poreznom upravom i slati svaku transakciju u PU. U prvom krugu idu srednja i velika poduzeća te ugostiteljski objekti koji poslužuju hranu i pića.

Od 1. siječnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za obveznike fiskalizacije i to za velike i srednje poduzetnike prema odredbama Zakona o računovodstvu, te za obveznike fiskalizacije koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost Pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane (Oznaka I područja NKD 2007.).

Drugi krug 01.04.2012 godine obveza  fiskalizacije  propisuje se za obveznike fiskalizacije i to obveznike fiskalizacije koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost Trgovine na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikla (Oznaka G područja NKD 2007.) te obveznike koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja iz članka 18. stavka 2. Zakona o porezu na dohodak.

Od 1. srpnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za sve obveznike fiskalizacije bez obzira na djelatnost.

Zakon se odnosi na sve subjekte OSIM subjekata koji su izuzeti od obveze fiskalizacije, samo za djelatnosti taksativno propisane člankom 5. Zakona, odnosno za djelatnosti koje se na temelju članka 6. odlukom Vlade Republike Hrvatske oslobađaju obveze fiskalizacije.

Više novosti donosit ćemo u sljedećim člancima.

Djelomično Izvor podataka: Porezna Uprava RH